perjantai 31. tammikuuta 2014

Kun mikään ei tunnu miltään, kipu korvaa ystävää

HUOM! Teksi ei kerro nykypäivän tilanteesta, vaan menneestä.

Tämän päivän aiheena toimii syömishäiriö, jota sairastin vuodesta 2007 hyvin epäsäännöllisin ajoin ja kausittain. Kuulostaa oudolta, mutta sitä se epäsäännöllinen syömishäiriö usein on. Ja ylipäätänsä oikeestaan mikä tahansa sairaus. Ei munuaiset vajaatoimintaa sairastavatkaan kokoajan ole dialyysissa tai ne anorektikot osastolla.

Tää teksti on tosi vaikea kirjoittaa. Ei siksi, että itse kirjoittaminen olisi vaikeaa, vaan siksi, että asian käsittely on hankalaa. Vieläkin.



Mä en edes tarkkaan muista, että millon sairaus alko. Ehkä se jälkeen, kun mua alettiin kiusata yläasteella vähän sen jälkeen, kun seiskaluokka alko. Kiusaaminen oli ulkonäköön keskittyvää, niinkun yleensä se on kun kiusaaja tai hänen hännystelijänsä ei tunne kiusaamisen kohdetta. Se kiusaaminen levis jopa mun luokkalaisten keskuuteen ja ei menny aikaakaan, kun sain varmasti jokaikisenä koulupäivänä kuulla olevani joko lauta, läski tai muuten vaan tosi epämiellyttävä, mikä toisaalta oli tosi hassua koska lauta ja lihava on jossain määrin toistensa vastakohtia.

Muistan, miten olin ihan hajalla ja päätin alkaa muuttamaan itseäni "paremmaksi". Ensin se alkoi laihdutuksella, kun olin niin kaamea valas kiusaajien mielestä, sitten lihotuksella kun olin hirveä luukasa ja lauta, sitten hullulta terveellisyyden tavoittelulla kun se oli "muodissa" ja jo valmiiksi treenaisin paljon, sitten taas lihotuksella kun kuulin eräältä minulle silloisen elämäni tärkeimmältä ihmiseltä, että "Sä oot kyllä tosi laiha. Laihat ihmiset on rumia, mä tykkään enemmän kun on vähän muotoja." Mikä merkitsi minulle tätä; "Olet ruma, lihota itteäs ruma luukasa. Kukaan ei sinua halua." Sillä sairas mieleni ikäänkuin käänsi sen tuollaiseksi. Olen onneksi jo tänäpäivänä tajunnut, ettei ko. Kommentti ollut loukkaus tai saatikka henkilökohtaiseksi tarkoitettu, vaan tahaton pohdinta mitä jokainen sattuu nyt päästämään suustaan. Silloin se kyllä sattui ja kovaa.





Jokaisen noiden "muutos parempaan -kauden" välissä oli niitä ns. Hyviä kausia, milloin söin ja elin kuin normaali ihminen sitä kummemmin miettimättä. Sellasta normaalia ja tervettä elämää, mikä on ehkä parhainta ikinä. Kunnes taas tuli joku elämän kriisi, joka veti jo hyvässä nousukaudessa olleen paranemiseni takaisin lähtöruutuun. Olen valitettavasti sellainen ihminen, joka reagoin elämän kriiseihin ja vastoinkäymisiin syömisella ja ruoalla, etenkin epäterveellä syömisellä.

Tein opinnäytetyöni syömishäiriöistä nuorilla ihmisillä ja minulle avautui moni asia kuin ensimmäistä kertaa olisin kuullut ja lukenut niistä, vaikka olin elänyt ruoan, syömisen, urheilun ja näiden kolmen jatkuvan ajattelun keskiössä niin monta vuotta. Aloin ikäänkuin ensimmäistä kertaa oikeasti parantua, kun sain työstää sitä prosessia oikeasti rauhassa, lukea sairaudesta, kumota fiktiosta sairaudesta ja muuttaa omia käsityksiäni. Lisäksi pääsin juttelemaan monien asiantuntijoiden kanssa sairaudesta ja löysin vertaistuki kanavan, missä entiset sh ihmiset voivat auttaa sairaudesta kamppailevia nuoria opettamalla uudestaan heitä löytämään normaalin arjen riemut, kuten leffassa ja kahviloissa käynnin, mitkä ovat monelle sh ihmiselle painajaismaisia asioita.

Opin myös, että minun sairauteni ei todellakaan ole vain "ruoalla pelleilyä" tai "erikoiskohtelun hakemista" mitä minulle oltiin toitotettu monet vuodet. Opin, että monet tytöt jotka kamppailevat syömisen kanssa eri muodoissa, saattavatkin sairastaa epätyypillistä syömishäiriötä. Epätyypillisestä syömishäiriöstä on usein kyse, kun esimerkiksi anoreksian, bulimian, BEDin (Bing eating disorder, eli ahmimishiriö ilman oksentelua) tai ortoreksian lääketieteelliset kriteerit eivät täyty tai sairauksien eri oireita ja kriteerejä sekoittuu keskenään.

Itse muistelin, että mitä minulla on ollut näistä oireista. Niitä löytyi aikamoinen lista kun selasi syömishäiriöliiton kriteerejä ja muisteli omaa syömiskäyttäytymistään näiden "muutoskausien" aikana. En halua alkaa kertomaan ja retostelemaan, että mitä oireita minulla on ollut, mutta voin sanoa että sairauteeni kuuluu anorektisia- ahmimishäiriöisiä ja ortorektisia piirteitä.



Nyt voin sanoa, että minulla ei ole ollut lähes puoleen vuoteen mitään suurempaa ongelmaa syömisen suhteen. Olen jopa oppinut, etten saa omien ongelmieni, elämän kriisien ja vastoinkäymisten vaikuttaa syömiseeni. Syömiseni on siis normaalia ja sellaista, mitä monellamonella muullakin terveellä eikä minun tarvitse enää suorittaa sitä. Saatan ajattelematta skipata aterioita esimerkiksi venähtäneiden yöunien takia, mutta en anna sen häiritä. Syön rutiininomaisesti, niinkuin kuuluukin. Monella syömishäiriöisellä tuntuu olevan harhana se, että normaalia syömistä on noudattaa tiukasti ja joustamattomasti ateriasuunnitelmaa, jonka ravitsemusterapeutti on lääkäreiden ja sairaan hoitajien kanssa laatinut. He eivät välttämättä ymmärrä, etteivät ihmiset syö noin. Normaalisti ihminen syö, kun on nälkä. Normaalisti syöminen on yksi elämän vaivattomampia asioita, joka tapahtuu kuin itsestään. Normaalisti ihmisen arkeen kuuluu ruoka, mutta se ei vie kaikkea energiaa ja aikaa sen miettimisen muodossa.

Olin pitkään hyvin epäileväinen, että voinko aloittaa tätä blogia. Pelkäsin, että se saa sairauden nostamaan päätään ja tämä sivu olisi kanava, jossa edesauttaisin sairauttani olemaan parantumatta. Päätin pitkien pohdintojen jälkeen, että alan kirjoittamaan, mutta siihen on ehdot. Ne ovat tässä;

1. En saa missään olosuhteessa tai mielentilassa ruokkia sairaita ajatuksiani ja pitää blogia kanavana ruokkia niitä.

2. Otan selvää monipuolisesta ja sopivan terveellisesta ja täyttävästä ravinnosta ja energiantarpeestani. Pyrin noudattamaan sitä mahdollisimman hyvin, mutta annan itselleni joustonvaraa.

3. En rankaise itseäni "syömisvirheistäni", eli roskaruoasta ja muusta epäterveellisestä, vaan muistan että herkutella saa ja pitää, mutta pitää muistaa kohtuus.

4. Muistan myös sen kohtuuden. Kohtuutta ei ole mättää kuin syöttöporsas.

5. Vältän tunne- ja palkintosyömistä. Ajattelen ruosta, että se olisi ensisijaisesti polttoainetta keholle.

6. En rankaise myöskään itseäni, jos jokin treenikerta jää väliin tai ei vain huvita lähtä treeneihin. Muistan myös, että ihminen tarvitse lepoa ja että tätä tehdään vain ja ainoastaan oman hyvinvoinnin ehdoilla.

7. En välitä ilkeistä kommenteista ja katseista treenatessa. Muistan myös, että suurinosa niistä on vain oman mieleni tuotoksia.

8. Pysyn kaukana fitnessistä. Se ei sovi minulle, tiedän sen.

9. Rakastan itseäni, vaikka mitä kävisi.

10. En keskity ulkonäköön tai saavutuksiin, vaan hyvään oloon ja hyvinvointiin.







HUH onpa mieli nyt tyhjä, kun sai tämän kirjoitettua :-) Otsikon biisi on Chisun Sabotage, mikä on ollut erittäin kuvaava biisi minun sairaudestani, joka sabotoi ja toimi pitkään ikäänkuin ainoana ystävänä kenen tukeuduin, vaikka ei se niin kuuluisi olla.

Toivottavasti jaksoitte lukea! Palautetta voi laittaa kommenttiboksiin, jos tahtoo :-)

torstai 30. tammikuuta 2014

Be so good they can't ignore you!

Tänään olisi luvassa treenipostausta! Kerron vähän normaalista treenistäni, mitä teen cheerleadingtreenien ohella jos energiaa, motivaatiota ja aikaa jää. Näitä kaikkia lisäisin elämääni lisää, jos näin sormia napsauttamalla saisin päättää! :D So here wo go!



  • Lämmittely
Mä lämppään yleensä juosten hetken juoksumatolla, siis jos ihan salille lähen treenamaan. Tai sitten teen oman kehoni painolla lihaksia jokaisesta lihasryhmästä, jottei paikat revähdä tai etten oo ihan kaameen jumissa seuraavana aamuna :-) Yleensä lämppään kaikki lihakset, vaikka treenaisinkin vaan yhtä tai kahta lihasryhmää, koska tuntuu jotenkin tyhmältä jos ei oo täysin "letkeenä" kun ois aika treenata :D

 
  • Venyttely ennen varsinaista treeniä
Mä oon tottunu cheerinkin puolesta venyttelemään ennen ja jälkeen liikuntasuorituksen, jossa yleensä venyttelen kaikkia lihasryhmiä noin minuutin verran yhteensä :-) Pitäis tosin saada enemmän pitkäjänteisyyttä esimerkiksi jalkalihasten venyttelyyn, sillä oon tosi kova luistamaan itteäni niiden venyttelystä. Esimerkiksi, kun juuri tänään treeneissä venyteltiin lonkankoukistajaa ja lopuksi, kun siinä tulee spagaatit kummallakin puolella, niin meikatyttö kylmän viileesti jättää venyttelemättä "koska oon jo valmiiks niin kankee"...Ei näin! :D

  • Itse varsinainen treeni
Teen yleensä vain yhtä tai kahta lihasryhmää yhdellä treenikerralla, joten luonnollisesti valikoin laitteet/jutut mitä teen sen mukasesti. Kerron tässä näin lyhyesti mitä yleensä teen tiettyjen lihasryhmien kohdalla:

Jalat: Askelkyykkyjä oman kehoni painolla, askelkyykkyjä painojen kanssa, syviä kyykkyjä, syviä kyykkyjä kahvakuulan kanssa, pohjelihaksia nilkkapainojen kanssa, jalkaprässin kanssa riehumista ja erilaisilla laitteilla pelleilyä, kuten perus kuntopyöräilyä ja sitä laitetta millä voi nostella jaloillaan! En kauheammin oo mikään "salil eka salil vika" tyyppi, niin en todellakaan muista saatikka tiedä kaikkia laitteita, mutta niillä on ihan kiva treenata välillä :-D!

Kädet: Punnerruksia, painoilla nostelua, kahvakuulan kanssa riehumista ja taasen erilaisia painoja. Mulla on aivan naurettavan pienet käsvarret ja ikäänkuin "suojelen" jatkuvasti viitisen vuotta sitten leikattua kyynerpäätäni treenatessa, mistä minun olisi päästävä eroon asap. Tarvitsen siis ehdottomasti lisää lihasmassaa käsiin, jotta treenaaminenkin sujuisi ilman "suuria tuskia" ja jaksais myös paremmin treeneissä takarin hommia! :-)

Selkä: Mulla on myös ihan naurettavassa kunnossa selkälihakset nykypäivänä! Tässä vähän aikaa sitten, kun oli treeneissä kuntotestit mm. siten, että kuinka kauan jaksaa pitää mahallaan ollessa jalkoja ja käsiä ilmassa, niin jaksoin hädintuskin minuutin olla...Voi tätä häpeän määrää! :D Vielä kun selkälihakset ovat erittäin tärkeä pitää hyvässä kunnossa, sillä sairastan skolioosiaa. Kyllä nyt mun fysioterapeutti toruis ja pahasti! Treenaan siis todella vähän selkää, joten sitä siis tarvitsisi ehdottomasti lisää treenata!

Vatsa: Erilaisia vatsalihaksia jälleen kerran omalla painollani, painojen kanssa, kahvakuulan kanssa ja laitteilla :D Teen esimerkiksi ihan perus istumaan nousuja, rutistuksia, sivuvatsoja, syviä vatsoja, ylä- ja alavatsoja, linkkareita (toetouch, pallo ja jalat yhdessä) ja lankkua. Vatsalihaksien teko on ollu aina mulle kivoin lihasryhmä joten tykkään työstää niitä ja tulen niitä työstämäänkin tulevaisuudessa lisää! :) Sais vaan tuota rasvakudosta pois nii olis kiva masu taas!


  • Loppuvenyttely
Lopuksi venyttelen kunnolla ja ajan kanssa, niinkuin jo edellä mainitsinkin :-)


Suhteeni liikuntaan on mielestäni terve. En liiku näyttääkseni hyvältä, laihtuakseni tai hakeakseni egooni lisää fitspiraatiota, vaan voidakseni hyvin ja nauttiakseni siitä. On vaikeaa löytää jotain niin hyvää fiilistä, kuin se kun treenit on menneet hyvin ja on ylpeä itsestään! :-)

Suhteeni liikuntaan ei aina ole ollut hyvä, sillä sairastin erittäin piilossa epäsäännöllistä syömishäiriötä, jolloin ainoa tavoitteeni liikunnalle oli saada itseni näyttämään hyvältä ja laihtua.

Kävin tiuhaan tahtiin omissa lajitreeneissä kiireisimpään aikaan 4 kertaa viikossa ja valmensin 2 kertaa viikossa, jossa tein lihaskunnot ja venyttelyt myös. Tämän lisäksi liikuin vielä siihen päälle lisää vapaa-ajallani, mitä hädintuskin edes oli. Huhhuh sanon minä! Onneksi olen taas löytänyt terveen liikunnan ilon :-)

Kehonkuvani on myös realisoitunut paljon sen myötä, kun opin viimeinkin treenaamaan vain ja ainoastaan siksi, että tykkään siitä. Tottakai ulkonäköön kohditusvat naljailut sattuvat ja tulevat varmasti aina sattumankin, mutta osaan paremmin käsitellä niitä asioita ja en anna niiden vaikuttaa omaan henkilökohtaiseen kehonkuvaani tai kauneusihanteeni. Pidän nykyään siis paljon enemmän itsestäni ja kehostani, eikä siinä ole mielestäni mitään väärää! Jokaisen tulisi rakastaa itseään kokonaisuutena, myös niitä "virheitään" kehossa. Jokainen on ainutlaatuinen yksilö ja ihana sellaisena kuin on. Myös minä, vaikka en olekkaan täydellisen lihaksiston ja pienen rasvaprosentin omaava nainen, vaan minussa on pehmeyttä. Se on vartalomallini, on ollut aina. Pitää siis tottua siihen! :D


Postauksen kuvat ovat Weheartit.com kuvapalvelusta.
 






Relax, take it easy

Tänään viettelin aamua kaikessa rauhassa kotona, sillä olen työtön ja käytännössä kouluni käynyt. Tai no en mä mikään työtön ole, ei vaan tällä hetkellä voi olla työpaikkaa, kun pitää koulun 3 typerää opintoviikkoa saada jaloista pyörimästä ja valmistua, kunnes voin aloittaa kokopäiväisesti työt ja sanoa olevani lähihoitaja. Ja pidän muutenkin rästiin jääneitä lomia, mitä mulla ei ole ollutkaan sitten viime vuoden. Tai no jos ehkä 2 viikkoa yhteensä vapaapäiviä lasketaan lomaksi (jotka ei edes olleet putkeen)  :D!

Mutta asiaan; Vietin rauhallisen aamun kotona kissan ja hoitokoiran kanssa teetä hörppien, aamupalaa syöden ja rentoillen. Mulla on unirytmi päin persettä, sillä usein se menee niin että herään illalla ja nukahdan aamulla. Nyt päätin kuitenkin oikaista sitä ja "valvoa" iltaan ja käydä ihmisten aikoihin nukkumaan, enkä kymmeneltä aamulla. Voi olla, että treenit menee väsyksissä, tai sitten ei. Olenhan nukkunut makoisat 15 tuntia edellisenä "yönä"...Not so sweet, sanon minä :D



Ajattelin vielä käydä syömässä, Veturissa ja keskustassa. Pitäs myös käydä kirjastossa ja apteekissa. No, kivaahan tää on :-) Ärsyttää vaan, kun joka suunnalta kuulen tutun "...kun sulla ei oo ees koulua" lauseen vaikka onhan. Etäopiskeluahan tää on myös, mikä on hyvinkin jäissä, koska aineiston puute. Kiroan itteni, ku en kirjoittanu jokaista niiden kolmen opettajan lausetta muistiin :D Nyt on hyvä tehä portfoliota, kun en muista puoliakaa aiheista. No, iteppähän oon kuoppani kaivanu. Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis! :D 



Yks juttu on myös, mitä oon pohtinu ehkä kaks vuotta. Nimittäin se, että mitä tehä sitäkin koulu on oikeesti loppu ja paperit kädessä, missä sanotaan että NYT saat harjoittaa ammattias. Mä oon tehny töitä jo 2,5 vuotta vanhustenhoidossa, johon aika pitkin hampain olis palattava, jos en keksi mitään työpaikkaa itelleni. Vanhustenhoito on tosi antoisaa ja ihanaa, mutta mä en haluais taas kokea työuupumusta, kun mun kiltteyttä käytetään hyväks siinä, että mut pyydetään AINA sijaiseks ja mähän suostun, vaikka ne tietää että kuolen väsymykseen ja työtaakkani alle....Ja myös sen lisäks mun selkä ja polvet sanoo tätä myötä poks. Tiedän, ei sais nostaa selällä, mitä en teekkää, mut mitäs teet kun ois nostettavana 120kg painava mies ja nostajia on kaks nuorta naista, joilla ei mitään bulkkilihaksia löydy. Tai kun ei saa nostaa selällä, niin milläs sitten kun pelkäät polves pettävän, jos nostat jaloilla?




Erikoistuin mielenterveys- ja päihdetyöhön, mistä tykkään. Oon hyvä auttamaan, luomaan mutkattoman yhteyden toiseen ihmiseen ja kuuntelemaan toisia. Siks ehkäpä mielenterveys osastolla olis kivaa olla. Vaikka ne potilaat on kirjaimellisesti välillä ihan sekopäitä. Huumorilla pärjää ja kylmällä päällä pääsee pitkälle.


Mut toisaalta rakastuin ihan älyttömästi kouluavustajan hommiin, missä olin viimesen harjotteluni! :-) Jokanen työpäivä oli ku unelmaa <3 Olisi siis tosi kivaa saada sieltäkin alalta lisää työkokemusta ja taitoa! :-)



Mutta mites sitten se, että mun unelmana on ollu jo salaa pitkään musiikkipedagokin tai muusikon opinnot. Tiedän, ne on aika eri levelillä mun amisopintojen kanssa, mut olisin valmis käymään vaikka musiikkiopintoja lisää, jollain vuoden musaopistokurssilla mitä on ympäri Suomea ja tekemään lisää töitä! Musiikki merkitsee mulle ihan älyttömästi, niin paljon etten osaa kuvailla. Moni ei usko mun taitoihin, mutta mä uskon. Eikä muiden uskoa välttämättä tässä tilanteessa edes kaivata.

Tai se, että opiskelisin sosionomiksi. Oon jo miettiny aikoja sitten koulutkii, minne hakea. Se olis myös mulle unelmaduunia. Sen avulla pääsis työskentelmään nuorten ja lasten kanssa, niinkuin haluaisinkii. ÄSH en tiedä!!!! Voikun joku vaa vois heittää arpaa ja sanois, että noin teet, ei muttia :D



tiistai 28. tammikuuta 2014

We can change a world in a thousand ways

Jos kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa, niin minulla on teille tällä kertaa kerrottavana monta tuhatta sanaa! :-)